Saltar por contenete

Liste del Interlinguistes e Occidentalistes

De Wikipedia
  • Ti liste ne es complet; ples auxiliar con adjunter plu detallies. (August 2023)
Edgar de Wahl, creator del Occidental.
Quelc occidentalistes: Engelbert Pigal, Karl Janotta, A. Deminger, Hanns Hörbiger, Eugen Moess, Franz Houdek, Johann Robert Hörbiger.

Ti es un liste de Interlinguistes e Occidentalistes.

Anglia[modificar | redacter fonte]

  • Sr. N.H. Divall ex London (23 Womersley Road), Occidentalist anglesi e secretario del Britannic Occidental Association[1].
  • Sr. Ilmari Federn - autor del Occidental-English Vocabulary (1937, 16 págines) e li Occidental-Dansk Ordbog (1937, 36 págines). Filio del austrian autor Karl Federn (1868 - 1943), Ilmari traductet pluri de su ovres in Occidental,[2] includent Li pont[3] e Li verd parapluvie[4]. Nominat li "dextri manu de de Wahl"[5]. Fat li final revision[6] del grand dictionarium anglesi-Occidental per sres. Pope e Kemp.
  • Sr. Francis R. Pope, Occidentalist de Manchester. Duesim creator del grand dictionarium anglesi-Occidental. Comensante con li dictionarium scrit til li líttere P per sr. Kemp, il perfinit it durant li duesim guerre mundal[6].
  • Sr. Eric Biddle
  • Sr. Gerald A. Moore (??? - †april 1935 in London)[7]. Esset un director de bank quel subvetionat Cosmoglotta "til li moment quande li abonnates esset sat numerosi por assecurar su regulari aparition".[7]. Il publicat un articul pri interlinguistica in The Morning Post[7].
  • Leonard Beer, qui demissionat quam Occidental-informatoria e agentie de Cosmoglotta in 1939[8].
  • S. W. Beer Jr, secretario del Interlanguage Association of Great Britain[9]
  • William Henthorne esset un occidentalist, membre del APIS[10] qui laborat quam laborero de fabrica. Il scrit li articul Pro quo yo abandonat Esperanto?, quel aparit in Cosmoglotta A 127 (jul 1939)[11] e Ex li ombres, un textu original quel aparit in Cosmoglotta A 105 (nov-dec 1935)[12]
  • Sr. P. D. Hugon
  • Sr. A.W.S. Raxworthy, president del Britannic Interlingue Association ex li 28 octobre 1950[13] til un data ínconosset. Autor de Introductory Grammar of Occidental for English Students[14]
  • Sr. Wilfrid E. Reeve; secretario e cassero del Britannic Interlingue Association
  • Sr. George L. Dickinson. Ex-esperantist[15], esset un scritor, representante de APIS por Anglia.
  • Dr. Charles Kemp, unesim creator del grand dictionarium anglesi-Occidental.
  • Adrian J. Pilgrim esset redactor de Cosmoglotta inter 1985 e 2000.
  • H. Dickenson.
  • H. D. Akerman esset vice presidente del Britannic Occidental Association in 1945[16]
  • C. W. T. Reeve, del "International Language Society of Great Britain"[17]

Argentina[modificar | redacter fonte]

Austria[modificar | redacter fonte]

Belgia[modificar | redacter fonte]

Canada[modificar | redacter fonte]

  • A.R. Beauchemin[23] (1862 - ?), canadesi Occidentalist ex Montreal, anteyan esperantist e idist. Inviat li poem Flores de autune a Cosmoglotta A 139 (jul 1948)[24]
  • David MacLeod, traductor de Li historie de Photogen e Nycteris (Li yuno del jorne e li yuna del nocte) e autor de Salute, Jonathan! Il ha tippat li Cosmoglotta por far it accessibil in li internet[25] Creator del blog Novas e Ruminationes in Occidental[26]. Traductet a anglesi li Okzidental-Kursus in 10 Lektionen de Armas Ramstedt. Il ha revisat li ovres in occidental scrit de Vicente Costalago avan lor publication.

Cuba[modificar | redacter fonte]

  • Sr. Bonneval e Fuentes. ex Cienfuegos.[27]

Dania[modificar | redacter fonte]

  • Poul Moth
  • Jan Casse, representante del Occidental-Union in Dania[28]
  • H.P. Frodelund, membre del Grand Comité de Redaction de Cosmoglotta[29]
  • Spren Donnolt, instructor de lingues e membre del APIS[30]
  • Else Jönsson, filia del Idist Birger Jönsson[31]
  • Georg Forchhammer: ci ; fisico e ductor. Un "Jewahlist" il pensat que Interlingue e Novial esset dialectes del lingue "Jewahli"[32]

Estonia[modificar | redacter fonte]

  • Dr. A. Saareste, professor in li universitá de Tartu[33]

Francia[modificar | redacter fonte]

  • H. Senigallia († 1929[34]), li unesim Occidentalist in Francia.
  • Georges Bohin, francesi Occidentalist, communiste, e director del "école moderne" in Strasburg in 1944.
  • Sr. Furgerot, ex Reines.[35]
  • Sr. Boutreux, francesi Occidentalist e director scolari in 1944.
  • René Chabaud, francesi Occidentalist. Captet in Germania durant li duesim guerre mundal, il revenit san e recomensat su activitás por li lingue, scriente articules[36] por Cosmoglotta.
  • Jean Chanaud († 1934[37]), franceso e un del prim adeptes de Occidental. Il trovat Occidental per un exposite publicat in Schola et Vita, e composit li Index francés-Occidental al radicarium.
  • William Gilbert, francesi Occidentalist. Inviat un manuscrite de L'Occidental sans peine (plu quam 90 págines) a Cosmoglotta in 1943[38]. Editor del buletin por li Occidental-Societé de Francia in 1944.
  • L. M. de Guesnet (1886 - 1969), francesi Occidentalist. Electet quam presidente del Occidental-Societé de Francia ye li fine de 1944.[39] Devenit esperantist in 1906, e quelc annus plu tard idist. Manet idist til 1927 quande il adheret se a Occidental. Recivet li diploma de docente de Occidental in 1938.
  • Marie Guilbert, francesi Occidentalist.[35]
  • Paul Jauzin, francesi Occidentalist e economist. Proposit un moné nominat Universo[40] quel vell vicear li aurin etalon per un altri basat sur li 40 cardinal productes del terra: 20 agricultural productes e 20 productes industrial, por mantener un plu stabil potentie de compra quam ti basat sur un sol producte.
  • Paul Beaufils
  • Jacob Linzbach, president de Kosmoglott in 1922
  • J.M. Luquet, secretario del Occidental-Societé de Francia in 1944.
  • J. Toublet, cassero del Proletari interlinguistic association in Francia.
  • M. Martinet, franceso e interpretero che li american armé in Rouen pos li duesim guerre mundal.[41]
  • S.G. Poujet, presidente del Proletari interlinguistic association in Francia.
  • F. Sonnie
  • Sra J. Colas, ex Souday. Instructora.[35]
  • Ing. Thibault - director del hydro-distribution
  • E. Foucher, nspector del sucrerias e distillerias
  • Monsenior Foucault, episcop de St. Dié, amico de Occidental[35]

Finlandia[modificar | redacter fonte]

  • J.H. Haukkapuro, Haaga.[21]
  • Tauno Tattari, finnic Occidentalist e autor del manuale e vocabularium finnic-occidental. Morit durant li duesim guerre mundal pro pneumonie[6].
  • A.Z. Ramstedt (1894 - 1979). Autor del Okzidental-Kursus in 10 Lektionen por german-parlantes. Redactor de Cosmoglotta durant 2 annus[6]. Quam Occidentalist vivent in Finnland proxim a Tallinn, il corespondet frequentmen con Edgar de Wahl e, pos un ruptura de comunicationes, trovat li ancor vivent in Tallinn pos li duesim guerre mundal[42].

Germania[modificar | redacter fonte]

Hispania[modificar | redacter fonte]

  • Carles Varela (1902-1973) membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal (adjuntet quam 10-im membre in januar 1944[44]) e president del Hispan Occidental Association.
  • Alberto Cabreiros Curieses, secretario del Hispan Occidental Association.
  • Vicente Costalago, occidentalist hispan, autor de pluri libres e dictionariums in occidental. Il anc scrit por Cosmoglotta e reserchat e fat disponibil li textus in Occidental quel esset in li CDELI.
  • Robert Cases[45]
  • Robert Castelló: Ex-idist. Secretario de APIS por Hispania. Il adheret a Interlingue-Union in 1952. Ferit in li guerre intern hispan.
  • José Pedrero Vallés, ex Valladolid. Morit in li guerre intern hispan.
  • J. Rosselló-Ordines - scrit in su propri dialecte de Occidental in quelc lettres a Cosmoglotta in 1922.
  • Pablo Tezanos de Los Corrales, ex Santander (Cantabria). Morit in li guerre intern hispan.

Hungaria[modificar | redacter fonte]

  • fr:Denis Silagi, de Budapest. Esser Esperantist, Idist, Occidentalist, e plu tard, apoyator del Latino sine flexione. Il esset judeic, e translocat se a Germania pos li duesim Guerre Mundial; il esser internat in Buchenwald. Quam occupation, il esset editor e scritor.
  • Dr. Ernö Zichy-Acs, pionero de Cosmoglotta in Hungaria.[46]
  • O. MULTIS

Italia[modificar | redacter fonte]

  • Giuseppe Bevilacqua, italian Occidentalist. Autor del Vocabularium Italian-Occidental in 1943[47].
  • Emilio Dal Martello, redactor del parte in Occidental de Italia Filatelica[48]. Il scrit in li numeró de 6 julí 1937 de "Fronte Unico" (L'idea di Roma) un grand articul-anuncia pri Occidental in Occidental[49]
  • Dr Fr. Mascanzoni - Occidentalist italian (de Bari), redactor de Cosmoglotta[29]
  • Albert Picchi (26 marte 1875 - 27 marte 1942). Laborat in colaboration con G. Bevilacqua al preparation del "Vocabulario Italiano-Occidental", autor del studie "Stato attuale del problema della lingua ausiliaria internazionale" (Actual statu del problema del lingue auxiliari international).
  • Dr. Guidi, secretario de Sr. Dal Martello[50]
  • Ing. Dr. Antonio Baietti, Rome.[51]

Japan[modificar | redacter fonte]

  • T. Kageyama: Il scrit a L. M. de Guesnet li 27 marte 1957 ex Shizuoka.

Latvia[modificar | redacter fonte]

Nederland[modificar | redacter fonte]

  • Piet Cleij (1927 - 2015)
  • Sr. Hoitingh, de Amsterdam.[52]
  • N. Posthuma, († 1944[53]), hollandesa, activ colaboratora e corespondent del Occidental-Academie. Ella vivet in Lausanne (Svissia) e retornat a Nederland just ante li duesim guerre mundal.
  • A. Koning, ex Vrijurblaan.[20]
  • H. Littlewood, instructor de anglesi in Gröningen. Captet del Germanes in Nederland in 1940 e deportat in Germania, il támen supervivet li guerre e retornat san in Anglia in 1945.[54]
  • A.F. Poggenbeek: Ex esperantist, il esset un del fundatores del Interlingue-movement in Nederland. Vice-president del Interlingue-Union. Il esset li director del firma A. Van Hoboken. Deputato in li parlament de Sud-Holland.[55]
  • Marius den Outer, inventor del tachtype.

Norvegia[modificar | redacter fonte]

  • Karl Krogstad, Trondheim.[56]
  • A. Engen, Oestre Ring.[20]

Portugal[modificar | redacter fonte]

  • Renato de Beça e Melo, ancian esperantist, esset un occidentalist portugalesi[57]. In 1947, il esset selectet membre del Senat del Occidental-Union[58]
  • Caldeira Firmino, occidentalist portugalesi[59]

Rumania[modificar | redacter fonte]

  • Aurel Eschenasy, ex Brest.[21] - preparat un curs de Occidental in Rumanian, con su filio.[27]
  • Géza Hant[27]

Russia[modificar | redacter fonte]

  • Abram Kofman, poet, Esperantist, e Occidentalist. Esset judeic.

Scotia[modificar | redacter fonte]

  • Dr. Charles Kemp, creator del grand dictionarium anglesi-Occidental junt con Francis R. Pope (til li líttere P[6]).

Svedia[modificar | redacter fonte]

Svissia[modificar | redacter fonte]

  • Richard 'Ric' Berger (1894 - 1984). Ovres: Vocabularium fundamental de Occidental (scrit in 1943~44), L'Occidental en 5 leçons (januar 1946), inter altris.
  • Erik Berggren, membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.[64]
  • Ed. Bieller, director del Revue Internationale de Sténographie, ex Bienne,[65]
  • Bertil Blomé, membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.
  • A.E. Cortinas, Sviss Occidentalist ex Lugano. Sovente traductet e scrit original aforismes e historiettes[66] por Cosmoglotta.
  • Adolphe Creux, prestro en Rue, Canton de Fribourg, Svissia[67]
  • Jean Denzler (1871 - 1943), ex Bienne, Svissia. Ancian esperantist, adheret se a Occidental in 1928. Membre nr. 8 del Sviss Association por Occidental. Colaborat al dictionarium de Gär e li "Vocabularium de Occidental"
  • Fritz Haas (1898 - 1971), sviss Occidentalist ex Winterthur. Membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.
  • Herman Ferdinand Haller[35]
  • Kurt Hamburger, editor de "Cive del Munde"[68], local organ del Occidentalistes in St. Gallen, Svissia.
  • Charles Piaget († 1943, sviss Occidentalist ex Bienne. Necrolog in Cosmoglotta B)
  • Carl-Erik Sjöstedt (1900 - 1979), membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.
  • Erich Werner
  • Erwin Wettstein (1879 - 1943[69]), Volapükist de 1893 a 1925, Idist durant li periode 1925 - 1928, e Occidentalist desde 1928. Depó-chef del Sviss Ferrovias in Erstfeld.
  • Fred Lagnel, director del Interimari Academie (INTAC) in Svissia desde 1943 durant li duesim guerre mundal (president: A Matejka, vice-president Ric Berger)
  • Iso Baumer
  • Alphonse Matejka (1902 - 1999), tcheco e presidente del Occidental-Union in Svissia. Ovres: Vollständiger Lehrgang der internationalen Welthilfssprache Occidental in 20 Lektionen (1942) Wörterbuch Occidental-Deutsch und Deutsch-Occidental (1945), inter altris.
  • Major Tanner (Major Hermann Alfred Tanner). Sviss Occidentalist, nascet 16 octobre 1873. Adheret a Occidental in 1928 quande esset creat li Sviss Association por Occidental.
  • Edouard Mayor, Svisso ex Lausanne, Occidentalist adminim desde 1934[70] e plu tard presidente del Sviss association por Occidental[71].
  • Carl Hanns Pollog
  • Adolphe Moekli, director de oficie
  • G. Pidoux, Yvonand
  • E. Kessler, Tuttwil
  • J. A. Sautter, ex Winterthur.[72]
  • J. Ritter, scrit un curs de Occidental por parlatores de Italian.[35]

Tchekia[modificar | redacter fonte]

  • Hynek Pášma († 1942[74]), tcheco e presidente del Occidental Academie. Anteyan esperantist e pos idist, il adheret se a Occidental in 1922 quam un del unesimes. Traductet li livre Nationalisme in Occidente, un essay scrit per Rabindranath Thakur.
  • Jan Amos Kajš, tchec Occidentalist. Supervivet li duesim guerre mundal[75].
  • Jaroslav Podobský (1895 - 1962), tchec Occidentalist.
  • Josef Křesina, traductor de Li matre parla e Camises Nuptial.
  • Tomáš Ondráček (1919 - 1997
  • Bedřich Plavec
  • Jaroslav Vozenilek[76]
  • Jaroslav Tichý (1914 - 1985)
  • Josef Svec, ex Praha
  • Dr. K. Stasny.[77]

Unit States de America[modificar | redacter fonte]

  • Dr K. Asakawa, de li universitá de Yale.[33]
  • Gusten Jungren, ex San Benito, Texas.[78]
  • Dr Arthur Wormser, Illinois.[20]

Altri landes[modificar | redacter fonte]

  • J. J. Joho. Traductet li Evangelie secun Marc e Li Runoia[79].
  • Willy Wellekens
  • R. Bradfield, director de Cosmoglotta in Australia in 1950.[20]

Referenties[modificar | redacter fonte]

  1. 1.0 1.1 Cgl. 1946 p.6
  2. Cgl. 1943 p.104
  3. https://archive.org/details/Kosmoglott-Cosmoglotta_1937_n113_mar-apr/page/n15 Cgl. 1937
  4. https://archive.org/details/Kosmoglott-Cosmoglotta_1935_n103_jul-aug/page/n13
  5. Cgl. 1945 p.67: "Tis queles conosse Sr. Federn personalmen e save quant grand esset su activitá e su influentie in nor movement (il esset in facte li dextri manu de nor mastro de Wahl) va associar se al joya del sviss ductores pri ti unesim signe de vive de nor car amico pos un tre long silentie."
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 Cgl. 1945 p.120
  7. 7.0 7.1 7.2 Cosmoglotta A 104 (sep-oct 1935)
  8. Cosmoglotta B 024 (jun 1939)
  9. Cosmoglotta A 085 (nov-dec 1932)
  10. Cosmoglotta B 096 (feb 1948)
  11. Cosmoglotta A 127
  12. Cosmoglotta A 105 (nov-dec 1935)
  13. Cosmoglotta A 158 (dec 1950)
  14. Cosmoglotta B 095 (dec 1947)
  15. http://cosmoglotta.pbworks.com/w/page/131265345/Cosmoglotta%20B%20098%20%28aug%201948%29
  16. Cosmoglotta B 076 (nov 1945)
  17. de Guesnet, L. M. (1928). "Cronica" Cosmoglotta A54
  18. Cosmoglotta A, 1946, pg. 29
  19. 19.0 19.1 19.2 19.3 Redaction, (1935). "Ultim Nova 1. Austrian Occidental-Conferentie (9-14 april 1936)" Cosmoglotta B004
  20. 20.0 20.1 20.2 20.3 20.4 Redaction, (1950). "Cosmoglotta" Cosmoglotta A151
  21. 21.0 21.1 21.2 Redaction, (1937). "Cronica" Cosmoglotta B11
  22. Meysmans, Jules (1931). "Li Chimera de un artificial derivation" Cosmoglotta A076
  23. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e0m&datum=1947&size=45&page=98
  24. Cosmoglotta A 139 (jul 1948)
  25. Cosmoglotta
  26. Novas e Rumiationes in Occidental
  27. 27.0 27.1 27.2 Redaction, (1935). "Cronica" Cosmoglotta B4
  28. Cosmoglotta A 070 (may-jun 1930)
  29. 29.0 29.1 Cosmoglotta A 157 (oct 1950)
  30. Cosmoglotta B 096 (feb 1948)
  31. Jönsson, Else (1936). "Pro quo yo aprende Occidental e pro quo li problema del lingue international interessa me?" Cosmoglotta B8
  32. Federn, Ilmari (1935). "Occidental-Information Copenhag" Cosmoglotta B004
  33. 33.0 33.1 Redaction, (1928). "Opiniones pri Occidental" Cosmoglotta A44
  34. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e1e&datum=1929&page=6&size=45
  35. 35.0 35.1 35.2 35.3 35.4 35.5 35.6 35.7 35.8 Red., (1930). "Cronica" Cosmoglotta A71
  36. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e0g&datum=1946&page=16&size=45
  37. Cgl. 1934 p.124
  38. Cgl. 1943 p.108
  39. Cgl. 1945 p.12
  40. Cgl. 1946 p.13
  41. Cgl. 1946 p.7
  42. Cgl. 1946 p.41
  43. Cosmoglotta B 001 (jan-feb-mar 1935)
  44. Cgl. 1944 p.45
  45. Cosmoglotta A 097 (jul-aug 1934)
  46. Red., (1927). "Cronica" Cosmoglotta A41
  47. Cgl. 1943 p. 108
  48. Cosmoglotta B 017 (jun 1938)
  49. Cosmoglotta B 012 (aug 1937)
  50. Redaction, (1936). "Cronica" Cosmoglotta A111
  51. Mascanzoni, F. (1946). "Judicies pri Occidental" Cosmoglotta B84
  52. Redaction, (1945). "Cronica" Cosmoglotta B73
  53. Cgl. 1946 p.45
  54. Cgl. 1945 p.67
  55. Cosmoglotta A. 162
  56. Redaction, (1937). "Cronica" Cosmoglotta B12
  57. B 010 (apr 1937) Cosmoglotta B 010 (apr 1937)
  58. Cosmoglotta B 093 (oct 1947)
  59. Cosmoglotta A 128 (sep-dec 1939)
  60. Cosmoglotta A 119 (jan 1938)
  61. 61.0 61.1 Cosmoglotta B 015 (jan 1938)
  62. Redaction, (1934). "Cronica" Cosmoglotta A094
  63. Red., (1937). "Ex li Paper-Curb" Cosmoglotta B10
  64. Cgl. 1944 p.4
  65. Lagnel, Frédéric (1938). "Cronica" Cosmoglotta B18
  66. Cgl. 1946 p.31
  67. Cosmoglotta A 044 (jan 1928)
  68. Cgl. 1945 p.119
  69. Cgl. 1943 p.118
  70. https://archive.org/details/Kosmoglott-Cosmoglotta_1934_n098_sep-okt/page/n15
  71. Cgl. 1943 p.95
  72. Redaction, (1943). "Concurs de Traduction" Cosmoglotta B42
  73. Beer, SW. (1935). "Li Progresse de Occidental" Cosmoglotta B004
  74. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e0g&datum=1946&page=7&size=45
  75. Cgl. 1945 p.132
  76. Vozenilek, Jaroslav (1939). "Quo di Prof. Dr. h. c. Otmar Vanorny pri li Lingue international" Cosmoglotta A111
  77. Redaction, (1946). "Cronica" Cosmoglotta B78
  78. Cgl. 1946 p.9
  79. Cgl. 1943 p.48