Liste del Interlinguistes e Occidentalistes

De Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Ti es un liste del Interlinguistes e Occidentalistes.

Anglia[modificar | redacter fonte]

  • N.H. Divall ex London (23 Womersley Road), anglesi Occidentalist e secretario del Britannic Occidental Association[1].
  • Ilmari Federn - autor del Occidental-English Vocabulary (1937, 16 págines) e li Occidental-Dansk Ordbog (1937, 36 págines). Filio del austrian autor Karl Federn (1868 - 1943), Ilmari traductet pluri de su ovres in Occidental,[2] includent Li pont[3] e Li verd parapluvie[4]. Nominat li "dextri manu de de Wahl"[5]. Fat li final revision[6] del grand dictionarium anglesi-Occidental per sres. Pope e Kemp.
  • Francis R. Pope, Occidentalist de Manchester. Duesim creator del grand dictionarium anglesi-Occidental. Comensante con li dictionarium scrit til li líttere P per sr. Kemp, il perfinit it durant li duesim guerre mundal[6].
  • Biddle
  • Moore
  • Leonard Beer
  • S. W. Beer Jr, secretario del Interlanguage Association of Great Britain[7]
  • William Henthorne esset un occidentalist qui laborat quam laborero de fabrica
  • Sr. Raxworthy, president del Britannic Interlingue Association
  • Sr. W.E. Reeve; secretario e cassero del Britannic Interlingue Association
  • Sr. Dickinson, representante de APIS por Anglia.

Austria[modificar | redacter fonte]

  • Dr. Hans A. Homolka, presidente del Occidental-Union in Austria.
  • Engelbert Pigal (1899? - 1978), austrian Occidentalist e un del prim usatores del lingue. Redactor de Cosmoglotta de1926 a 1930[8]. Benque su dom esset destructet durant li duesim guerre mundal[1], il supervivet li guerre in bon standa.
  • Karl Janotta
  • Ing. Hanns Hörbiger

Canada[modificar | redacter fonte]

  • A.R. Beauchemin[9] (1862 - ?), canadesi Occidentalist ex Montreal, anteyan esperantist e idist.
  • David MacLeod, traductor de Li historie de Photogen e Nycteris (Li yuno del jorne e li yuna del nocte) e Salute, Jonathan!. Il ha tippat li Cosmoglotta por far it accessibil in li internet[10]

Dania[modificar | redacter fonte]

  • Poul Moth
  • Jan Casse, representante del Occidental-Union in Dania[11]
  • H.P. Frodelund, membre del Grand Comité de Redaction de Cosmoglotta[12]
  • Spren Donnolt, instructor de lingues e membre del APIS[13]

Estonia[modificar | redacter fonte]

Francia[modificar | redacter fonte]

  • H. Senigallia († 1929[14]), li unesim Occidentalist in Francia.
  • Sr Bohin, francesi Occidentalist e director de scol in Strasburg in 1944.
  • Sr. Boutreux, francesi Occidentalist e director scolari in 1944.
  • René Chabaud, francesi Occidentalist. Captet in Germania durant li duesim guerre mundal, il revenit san e recomensat su activitás por li lingue, scriente articules[15] por Cosmoglotta.
  • Jean Chanaud († 1934[16]), franceso e un del prim adeptes de Occidental. Il trovat Occidental per un exposite publicat in Schola et Vita, e composit li Index francés-Occidental al radicarium.
  • W. Gilbert, francesi Occidentalist. Inviat un manuscrite de L'Occidental sans peine (plu quam 90 págines) a Cosmoglotta in 1943[17]. Editor del buletin por li Occidental-Societé de Francia in 1944.
  • L. M. de Guesnet (1886 - 1969), francesi Occidentalist. Electet quam presidente del Occidental-Societé de Francia ye li fine de 1944.[18] Devenit esperantist in 1906, e quelc annus plu tard idist. Manet idist til 1927 quande il adheret se a Occidental. Recivet li diploma de docente de Occidental in 1938.
  • Marie Guilbert, francesi Occidentalist.
  • Paul Jauzin, francesi Occidentalist e economist. Proposit un moné nominat Universo[19] quel vell vicear li aurin etalon per un altri basat sur li 40 cardinal productes del terra: 20 agricultural productes e 20 productes industrial, por mantener un plu stabil potentie de compra quam ti basat sur un sol producte.
  • J.M. Luquet, secretario del Occidental-Societé de Francia in 1944.
  • J. Toublet, cassero del Proletari interlinguistic association in Francia.
  • M. Martinet, franceso e interpretero che li american armé in Rouen pos li duesim guerre mundal.[20]
  • S.G. Poujet, presidente del Proletari interlinguistic association in Francia.

Finlandia[modificar | redacter fonte]

  • Sr. Tattari, finnic Occidentalist e autor del manuale e vocabularium finnic-occidental. Morit durant li duesim guerre mundal pro pneumonie[6].
  • Jaroslav Tichý (1914 - 1985)
  • A. Z. Ramstedt (1894 - 1979). Autor del Okzidental-Kursus in 10 Lektionen por german-parlantes. Redactor de Cosmoglotta durant 2 annus[6]. Quam Occidentalist vivent in Finnland proxim a Tallinn, il corespondet frequentmen con Edgar de Wahl e, pos un ruptura de comunicationes, trovat li ancor vivent in Tallinn pos li duesim guerre mundal[21].

Germania[modificar | redacter fonte]

  • Kurt Neumann (1907 - 1981)
  • Joseph Gär - autor del Dictionarium german-Occidental publicat in 1943.
  • Dr. Jur. A. Peipers, esset li Secretario del German Occidental-Federation.
  • J. Quensel[22]
  • W. Mildebrath, esset li administrator del German Occidental-Federation.

Hispania[modificar | redacter fonte]

  • Carles Varela (1902-1973) membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal (adjuntet quam 10-im membre in januar 1944[23]) e president del Hispan Occidental Association.
  • Alberto Cabreiros Curieses, secretario del Hispan Occidental Association.
  • Chabi, occidentalist hispan, autor de pluri libres e dictionariums in occidental.

Italia[modificar | redacter fonte]

  • G. Bevilacqua, italian Occidentalist. Autor del Vocabularium Italian-Occidental in 1943[24].
  • Emilio Dal Martello, redactor del parte in Occidental de Italia Filatelica[25]. Il scrit in li numeró de 6 julí 1937 de "Fronte Unico" (L'idea di Roma) un grand articul-anuncia pri Occidental in Occidental[26]
  • Dr Fr. Mascanzoni - Occidentalist italian (de Bari), redactor de Cosmoglotta[27]
  • Albert Picchi (26 marte 1875 - 27 marte 1942). Laborat in colaboration con G. Bevilacqua al preparation del "Vocabulario Italiano-Occidental", autor del studie "Stato attuale del problema della lingua ausiliaria internazionale" (Actual statu del problema del lingue auxiliari international).

Nederland[modificar | redacter fonte]

  • Piet Cleij (1927 - 2015)
  • N. Posthuma, († 1944[28]), hollandesa, activ colaboratora e corespondent del Occidental-Academie. Ella vivet in Lausanne (Svissia) e retornat a Nederland just ante li duesim guerre mundal.
  • H. Littlewood, instructor de anglesi in Gröningen. Captet del Germanes in Nederland in 1940 e deportat in Germania, il támen supervivet li guerre e retornat san in Anglia in 1945.[29]

Portugal[modificar | redacter fonte]

  • Renato de Beça e Melo, ancian esperantist, esset un occidentalist portugalesi[30]. In 1947, il esset selectet membre del Senat del Occidental-Union[31]
  • Caldeira Firmino, occidentalist portugalesi[32]

Svedia[modificar | redacter fonte]

  • Johan Albert Haldin († 1942, pionero del Occidental-movement in Svedia)
  • E. Berggren, secretario del Sved Occidental Federation

Svissia[modificar | redacter fonte]

  • Richard Ric Berger (1894 - 1984). Ovres: Vocabularium fundamental de Occidental (scrit in 1943~44), L'Occidental en 5 leçons (januar 1946), inter altris.
  • E. Berggren, membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.[33]
  • B. Blome, membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.
  • A.E. Cortinas, Sviss Occidentalist ex Lugano. Sovente traductet e scrit original aforismes e historiettes[34] por Cosmoglotta.
  • Jean Denzler (1871 - 1943), ex Bienne, Svissia. Ancian esperantist, adheret se a Occidental in 1928. Membre nr. 8 del Sviss Association por Occidental. Colaborat al dictionarium de Gär e li "Vocabularium de Occidental"
  • Adolphe Creux, prestro en Rue, Canton de Fribourg, Svissia[35]
  • Fritz Haas (1898 - 1971), sviss Occidentalist ex Winterthur. Membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.
  • Kurt Hamburger, editor de "Cive del Munde"[36], local organ del Occidentalistes in St. Gallen, Svissia.
  • Charles Piaget († 1943, sviss Occidentalist ex Bienne. Necrolog in Cosmoglotta B)
  • Carl-Erik Sjöstedt (1900 - 1979), membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.
  • Erich Werner
  • Erwin Wettstein (1879 - 1943[37]), Volapükist de 1893 a 1925, Idist durant li periode 1925 - 1928, e Occidentalist desde 1928. Depó-chef del Sviss Ferrovias in Erstfeld.
  • Fred Lagnel, director del Interimari Academie (INTAC) in Svissia desde 1943 durant li duesim guerre mundal (president: A Matejka, vice-president Ric Berger)
  • Alphonse Matejka (1902 - 1999), tcheco e presidente del Occidental-Union in Svissia. Ovres: Vollständiger Lehrgang der internationalen Welthilfssprache Occidental in 20 Lektionen (1942) Wörterbuch Occidental-Deutsch und Deutsch-Occidental (1945), inter altris.
  • Major Tanner (Major Hermann Alfred Tanner). Sviss Occidentalist, nascet 16 octobre 1873. Adheret a Occidental in 1928 quande esset creat li Sviss Association por Occidental.
  • Ed. Mayor, Svisso ex Lausanne, Occidentalist adminim desde 1934[38] e plu tard presidente del Sviss association por Occidental[39].

Tchekia[modificar | redacter fonte]

  • Hynek Pášma († 1942[40]), tcheco e presidente del Occidental Academie. Anteyan esperantist e pos idist, il adheret se a Occidental in 1922 quam un del unesimes. Traductet li livre Nationalisme in Occidente, un essay scrit per Rabindranath Thakur.
  • Jan Amos Kajš, tchec Occidentalist. Supervivet li duesim guerre mundal[41].
  • Jaroslav Podobský (1895 - 1962), tchec Occidentalist.
  • Josef Křsina
  • Tomáš Ondráček (1919 - 1997
  • Bedřich Plavec

Unit States de America[modificar | redacter fonte]

  • Gusten Jungren, ex San Benito, Texas.[42]

Altri landes[modificar | redacter fonte]

  • J. J. Joho. Traductet li Evangelie secun Marc e Li Runoia[43].
  • Dr. Kemp, creator del grand dictionarium anglesi-Occidental junt con Francis R. Pope (til li líttere P[6]).
  • Adrian J. Pilgrim
  • C.H. (Carl Hans) Pollog
  • Wilfrid E. Reeve
  • v.C.W. Sydow, membre del Interimari academie de Occidental in Svissia durant li duesim guerre mundal.
  • Carl Wilhelm von Sydow - President honorari del Occidental-Academie[44]

Referenties[modificar | redacter fonte]

  1. 1.0 1.1 Cgl. 1946 p.6
  2. Cgl. 1943 p.104
  3. https://archive.org/details/Kosmoglott-Cosmoglotta_1937_n113_mar-apr/page/n15 Cgl. 1937
  4. https://archive.org/details/Kosmoglott-Cosmoglotta_1935_n103_jul-aug/page/n13
  5. Cgl. 1945 p.67: "Tis queles conosse Sr. Federn personalmen e save quant grand esset su activitá e su influentie in nor movement (il esset in facte li dextri manu de nor mastro de Wahl) va associar se al joya del sviss ductores pri ti unesim signe de vive de nor car amico pos un tre long silentie."
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 Cgl. 1945 p.120
  7. Cosmoglotta A 085 (nov-dec 1932)
  8. Cosmoglotta A, 1946, pg. 29
  9. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e0m&datum=1947&size=45&page=98
  10. Cosmoglotta
  11. Cosmoglotta A 070 (may-jun 1930)
  12. Cosmoglotta A 157 (oct 1950)
  13. Cosmoglotta B 096 (feb 1948)
  14. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e1e&datum=1929&page=6&size=45
  15. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e0g&datum=1946&page=16&size=45
  16. Cgl. 1934 p.124
  17. Cgl. 1943 p.108
  18. Cgl. 1945 p.12
  19. Cgl. 1946 p.13
  20. Cgl. 1946 p.7
  21. Cgl. 1946 p.41
  22. Cosmoglotta B 001 (jan-feb-mar 1935)
  23. Cgl. 1944 p.45
  24. Cgl. 1943 p. 108
  25. Cosmoglotta B 017 (jun 1938)
  26. Cosmoglotta B 012 (aug 1937)
  27. Cosmoglotta A 157 (oct 1950)
  28. Cgl. 1946 p.45
  29. Cgl. 1945 p.67
  30. B 010 (apr 1937) Cosmoglotta B 010 (apr 1937)
  31. Cosmoglotta B 093 (oct 1947)
  32. Cosmoglotta A 128 (sep-dec 1939)
  33. Cgl. 1944 p.4
  34. Cgl. 1946 p.31
  35. Cosmoglotta A 044 (jan 1928)
  36. Cgl. 1945 p.119
  37. Cgl. 1943 p.118
  38. https://archive.org/details/Kosmoglott-Cosmoglotta_1934_n098_sep-okt/page/n15
  39. Cgl. 1943 p.95
  40. http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=e0g&datum=1946&page=7&size=45
  41. Cgl. 1945 p.132
  42. Cgl. 1946 p.9
  43. Cgl. 1943 p.48
  44. Cosmoglotta A 056 (jan 1929)